27Jan
2021

Stiže bespovratna pomoć od države za mala i srednja preduzeća

Izvor:alo.rs

Ministarka privrede Anđelka Atanasković za Tanjug objašnjava da je reč o programu za nabavku opreme, podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte, programa podrške za zapocinjane poslovanja i porgama za mlade i žene preduzetnice, za koje se objavljivanje javnih poziva očekuje pocetkom februara.

Prema njenim rečima, najviše novca, i to 1,55 milijradi dinara izdvojeno je za nabavku opreme, od čega bespovratni deo može činiti 25 odsto sredstava za ovu namenu, 70 odsto se dobija od banke ili lizing kuće, a pet odsto sredstava obezbeđuje sama firma.

Javni poziv za partnerske banke i lizing kuće koje obezbeduju sufinasiranje u ovom programu očekuje se početkom februara nakon čega će biti objavljen javni pozivi za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge za dodelu bespovratne pomoći.

Za program pomoći početnicima u biznisu izdvojeno je 150 miliona dinara, a Ministarstvo privrede sufinansira bespovratnim sredstvima 30, odnosno, 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava dok se ostatak dobija iz kredita Fonda za razvoj.

Ministarka Atanasković navodi da je za program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte obezbeđeno 200 miliona dinara.

Šalter, pošta, novac, isplata Šalter, pošta, novac, isplata, Foto: Tanjug "Rec je o komboinaciji bespovratnih sredstava koje čine do 20, odnosno 30 odsto investicije za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj“, rekla je Atanasković.

Po prvi put ove godine se realizuje program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju.

"Za ovaj program, koji je namenjen ženama i mladima do 30 godina starosti, izdvojeno je 100 miliona dinara", rekla je ministarka.

Objasnila je da je program kombinacija 35, odnosno 45 odsto bespovratnih sredstava, i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

"Mala i srednja preduzeća čine skoro 99 odsto srpske privrede i Ministarstvo kroz ove programe, koji su veoma povoljni u sadašnjim uslovima, nastoji da pomogne preduzećima", kaže Atanasković. Ministarstvo će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima pomoći, osim finansijski i setom usluga koji obuhvata besplatne obuke informacije savetovanje i mentoring.